Marängtårta med hallon eller jordgubbar i all ära men marängtårta med hjortron är näst intill oslagbart. Att se när farmor kommer in genom dörren med den välkända tårtkupan vet man att en smakupplevelse i världsklass är nära. Marängtårta kan göras på tusen olika sätt med nästan vilka bär som helst. Vanligast är väll att det är hallon eller björnbär som åker in mellan maränglagren tillsammans med grädden. Men bor man uppe i norr och hjortronplockning och hjortronsylt hör till vardagen är det nästan givet att det åker ner i tårtan också. Dessa bär är inget man går och hämtar ur busken ute på gården utan kräver timtals av myrtrampande och mygginvation. Men att se de stora orangeröda bären i hinken är värt varenda sekunds slit! Hjortrontårta är kanske inget man bjuder på en helt vanlig onsdag, bären är ju rätt värdefulla. Men att baka ""farmors hjortron dröm" till födelsedagsfesten, dopet eller bröllopet passar helt utmärkt! Att blanda in hjortron i tårtan ger den en lite lyxig nästan exotisk känsla och ger garanterat ett samtalsämne.
Det här behöver du:
Sockerkakssmet 75 g smör 1 dl socker 4 st äggulor 3 msk mjölk1.5 dl vetemjöl1.5 tsk bakpulverMaräng 4 st äggvitor 2 dl socker 50 g flagad mandelFyllning2 dl vispgrädde
300 g hjortron
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150-175 grader.
2. Sockerkakssmet
Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller ugnssäker form (15 x 25 cm).
3. Rör fett och socker poröst.
4. Separera gulor och vitor.
5. Rör ner en gula i taget.
6. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret.
7. Rör till en jämn smet.
8. Maräng
Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret.
9. Botten
Bred ut sockerkakssmeten i pannan, bred marängen ovanpå.
10. Strö över mandel.
11. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
12. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspappret. Låt svalna på pappret.
13. Dela kakan på mitten.
14. Lägg ihop halvorna med grädde och bär emellan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar